sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Ensimmäinen koulupäivä ja FHNW fachhochschule nordwstschweiz


Ensimmäinen koulupäivä ja FHNW fachhochschule nordwstschweiz


Viikonlopun jälkeen olin tutustunut ihmisiin, joka asuivat Staff housessa. Joukkoon kuului hollantilaisia, Japanilaisia, Etelä-Korealaisia, Ranskalaisia, Espanjalaisia, Meksikolaisia, Suomalaisia ja Kanadalaisia sekä muita kansallisuuksia. Olimme jo kerennyt yhdessä viettää juhlien muodossa aikaa viikonloppuna.

Arki kuitenkin alkoi maanantaina 18.2.2018, Jolloin klo 10 piti olla Brugg-Windischin -kampuksen aulassa. Sitä ennen piti hankkia junalippu. Menin juna-asemalla sijaitsevalle SBB:n toimistolle, joka sijaitsi mielestäni oudossa paikassa eli 3 ja 4 raiteiden välissä olevalla laiturilla. Toimistossa juttelin nuorelle työtekijälle, joka selvitti minulle, että kertalippu edestakaisin Oltenin ja Bruggin välillä maksaisi 32 frangia ja kuukausi lippu noin 180 frangia. Työntekijä selvitti myös, että Swisspassina ja GA:na tunnettu lippu maksaisi vain 245 frangia ja sillä voisi kulkea mihin päin tahansa Sveitsin alueella niin monta kertaa, kun huvittaa. Lipun ehtoihin kuului kuitenkin, että sopimus pitäisi tehdä vähintään 4 kuukauden ajaksi. Hintoihin myös vaikuttaa ihmisen ikä ei opiskelija status, alle 25 –vuotiailla on halvemmat hinnat ja sitä vanhemmilla hinta lähes tuplaantuu. Tarjolla on myös niin sanottu half pass joka, on noin 200 frangia vuodessa. Half Passilla junalippujen hinnasta saa puolet pois ja klo 19-05 välillä kulkeminen on ilmaista. Junalippuja ostaessa kannattaa siis ottaa huomioon, kuinka usein ajot kulkea ympäri maata. Itse valitsin GA:n pienen hintaeron takia ja myös siitä syystä, että ajon matkustaa ympäri maata, kuin pieni romaaniyhteisö.


Oltenin Juna-asema











Noin 30 minuutin Junamatkan jälkeen saavuin Bruggin kampukselle, olin tyylilleni poikkeuksellisesti etuajassa paikalla. Noin 15 minuutin kuluttua paikalle alkoi lipua muita vaihto-oppilaita ja Bruggin kampuksen koordinaattori Mira Jeggli tuli myös paikalle, josta siirryimme luokkahuoneeseen keskustelemaan alkavista opinnoista. Kävimme läpi opintoihin ja Sveitsiin liittyviä asioita. Tunnilla myös kävi ilmi, että oikea lukukautemme alkaisi vasta kahden viikon kuluttua avauspäivästä, kyse oli ns. ’’kokeiluajasta’’, Ideana siis on käydä katsomassa eri kursseilla, onko ne sopivia juuri sinun opintoihisi, Monesti kurssit eri koulujen välillä on huomattavan erilaisia ja on välillä vaikea saada käsitystä siitä, että mitä kursseja tosiasiallisesti olet käynyt suorittamassa. Linkki eri kampusten lukujärjestyksiin ja kurssi-infoihin tässä https://web.fhnw.ch/plattformen/iobusiness/exchange/courses/FS19. Kahden viikon kokeiluajan jälkeen pitää palauttaa opintokordinaattorille uudestaan suunniteltu learning agreement, joka pitää saada allekirjoitettua myös suomen oppilaitoksessasi. Suomessa valitsemasi kurssit eivät välttämättä ole saatavilla, esimerkiksi minä jouduin luopumaan osasta opintopisteistäni vaihdon osalta, koska Kurssit olivat täynnä ja learning agreementin luovuttamispäivän jälkeen järjestelmä tuntuu erittäin joustamattomalta. Aloituspäivänä myös käydään ottamassa kuvat opiskelijakorttiasi varten sekä saat yleisen lukujärjestyksen. Opiskelijakorttia käytetään ruokalassa maksamiseen ja siitä saa opiskelija-alennuksen. Korttiin pitää automaatilta ladata arvoa, jota voit käyttää kahvilassa asiointiin ja ruokalassa syömiseen, ruoka tuntuu kohtuu kalliilta suhteessa suomen hintoihin, Yhden kouluruuan hinta on 8,5 Frangia. Opiskelijakortti myös käy koulun kuntosaliin, joka maksaa lukukaudessa 150 Frangia, hintaan kuuluu myös mahdollisuus osallistua koulun liikuntakerhoihin. Koulun kurssit ovat aina 4 tunnin mittaisia ja ne voivat sijoittua aamuun 8-12, iltapäivään 13.15-17 tai iltaan 17.45-21.00. Yleisesti koulua on noin 3-4 päivää viikossa, jos kurssisi sopivat hyvin aikataulujen kanssa.


Brugg-windisch -kampus











Fhnw-ammattikorkeakoululla on kolme kampusta Baselissa, Oltenissa ja Bruggissa. Baselin kurssi tarjonta on varsinkin liiketalouden opiskelijoille mielestäni kehno, mutta Oltenin ja Bruggin kurssit ovat suhkot samanlaisia. Monesti opiskelijalla saattaa olla kursseja Bruggissa ja Oltenissa. Suosittelisin kuitenkin ottamaan mahdollisimman paljon kursseja Oltenista, koska ainoat Staff Houset sijaitsevat Oltenissa ja Baselissa, jota minä en kiireiltäni kuitenkaan huomannut. Suurin osa vaihto-oppilaista opiskelee Oltenin kampuksella. Kampukset yleisesti ovat tehty sveitsiläisellä osaamisella ja näin ollen tilat ovat mielestäni loistavat.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Sveitsiin




Sveitsiin

Heräsin klo 10 valmistelemaan matkaani kohti Sveitsiä. Oletin, että olisin jännittänyt lähtöäni kohti Sveitsiä enemmän, mutta aikaisempina päivinä en oikeastaan tuntenut suurempia tunteita, ikään kuin en olisi koskaan lähtemässäkään Sveitsiin. Unirytmini oli suorastaan surkealla tasolla ennen lähtöä ja olin siitä syystä pelannut edellisenä iltana Counter-strikeä myöhään yöhön. Nollat taulussa aloin tekemään valmisteluita, vaikka suurin osa asioista olikin jo tehty valmiiksi. Lento lähti 14.30 kohti Tukholmaa, jonka kautta lensin Zürichin lentokentälle Sveitsiin. Sveitsiin suorat lentoliput olisivat maksaneet maltaita ja olin päätynyt tähän ratkaisuun. Hinnaksi oli muodostunut nyt 120 € ja suorat lentoliput 15.2.2019 olisi maksaneet noin 400€. Matka sujui mukavasti, vaikka yksin lähteminen kohti Sveitsiä tietysti jännitti. En Kokenut kuitenkaan jännityksen olevan niin suuri, kuin ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttavalla henkilöllä varmasti olisi ollut, olin täysin varma siitä, että tulen pärjäämään hyvin Sveitsissä, vaikka jännitystä olikin ilmassa.

Saavuttuani Sveitsiin tuntui lentokentällä olevan hiukan vaikeaa liikkua, erilaiset merkinnät olivat hyvin epäselkeästi laitettu ja Saksan kieli ei tietysti helpottanut asiaa. Uskon, että tilanne tuntui kaoottiselta minulle ihan vaan myös siksi, että olen uudessa tilanteessa uudessa maassa. Hain laukkuni ja ajattelin lähteä kohti juna-asemaa. Zürichin lentokentän yhteydessä sijaitsee juna-asema. Tietysti olisi hyvä katsoa valmiiksi mihin päin maailmaa lähdet asemalta, mutta se ei poista esimerkiksi ongelmaa paikallisen junaliikenteen kulkemisen hahmottamisesta. Paikallinen rautatieyhtiö on SBB ja SBB.ch sivuilta voi katsoa aikatauluja, myös google maps toimii tähän tarkoitukseen hyvin. Lentokentän juna-asemalla on SBB:n toimisto, josta pystyt ostamaan junalippusi määränpäähäsi, toimisto myös kertoo miten asemalla tulisi liikkua. FHNW:n vaihto-opiskelijoiden Asuntolat sijaitsevat joko Baselissa tai Oltenissa. Zürichin lentoasemalta pääset suoraan Olteniin tai vaihtoehtoisesti voit kulkea Zürichin keskustan kautta, Zürich HB nimisen pysäkin kautta.

Ostin junalipun kohti Oltenia ja saavuin sinne noin 50 minuutin päästä. Juna-asemalla oli vastassa minulle asetettu KV-Tuutori, jota paikalliset kutsuvat ’’Buddyksi’’. Buddya ei ole pakko ottaa, mutta koen itse ainakin kyseisen henkilön auttaneen minua huomattavasti paikallisten asioiden hoidossa. Buddy heitti minut ’’staff houselle’’, jossa kaikki vaihto-oppilaat asuvat. Avaimet saadaan paikallisen sairaalan respasta päivällä ja illalla ensiavusta, joka on pääovista katsottuna vasemmalla puolella, josta näet liuskan, jonka päästä näet ensiavun.

Huoneeni tuntui mukavalta. Kyseessä oli pieni hostellihuone, parvekkeella, Jääkaapilla ja vaatekaapilla. Vessat, suihkut ja Keittiö ovat yhteisiä. Huone maksaa 400 frangia eli vuoden 2019 kurssilla 350 euroa kuukaudessa, johon päälle kerran maksettava 100 frangin siivousmaksu. Staff housella asuu suurin osa vaihto-oppilaista ja vaihto-oppilaita on noin 40-50, jaettuna 4 kerroksen välille. Osa rakennuksesta on käytössä sairaalan henkilökunnan asumuksina. Lakanoita ei täydy ottaa mukaan, koska lakanat ovat valmiiksi huoneessa ja muut petiin kuuluvat tavarat. Lakanat vaihdetaan kahden viikonvälein ja pestään talon toimesta. Pyyhkeet on hyvä ottaa mukaan.

Uudessa maassa ja viikonloppu edessä, mikä sen parempaa!

maanantai 25. maaliskuuta 2019

4 asiaa,jotka pitää ottaa huomioon vaihtoon lähdössä


       4       asiaa,  jotka pitää ottaa huomioon vaihtoon lähdössä.

1.Kevään haku

Ensinnäkin vaihtoon lähtiessä pitää täyttää hakemus vaihtoon lähtemisestä. Vaikeus syntyy kuitenkin siitä, että mitä paperiin laittaa. Tietysti aluksi pitää selvittää, mihin paikkoihin voit hakea ylipäätänsä vaihtoon Karelia-ammattikorkeakoulusta. Lista on kattava ja yleisesti tuntuu siltä, että Karelia-ammattikorkeakoulusta haetaan yllättävän vähän vaihto-opiskelemaan, joka meinaa sinulle parempia mahdollisuuksia päästä valitsemaasi paikkaan. En oikeastaan ole kuullut, että kukaan olisi joutunut vaihtamaan hakukohdettaan. Vaihtokohteen valinnassa kannattaa tietysti ottaa huomioon omat opinnot. Mitä haluat opiskella ja minkälaista osaamista voit saada vaihtokoulusta, joka hyödyttää sinua työelämässä. Muista kuitenkin, että vaihto on hyvä paikka oppia kieltä, joten jos sinulla on toiveita osata jotain tiettyä kieltä se voi auttaa myös valintakriteereitäsi. Hyvä on, myös miettiä minkälaisista kulttuureista olet kiinnostunut, myös maan sijainnilla on väliä, esim. Sveitsistä pääsee muutamalla kympillä suurimpiin eurooppalaisiin maihin. Tähän kannattaa käyttää aikaa, vaikka se niin turhalta tuntuukin.

2.Apurahat ja ilmoitukset

Uskon monen miettivän vaihdon olevan liian iso paperi sotku ja myönnän sen kyllä, että ärsyttäviä lappuja pitää lähettää. Uskon kuitenkin, että kyse on  muutaman tunnin hommasta ja kenenkään ei pitäisi luopua vaihdosta sen takia, että byrokratia on liian suuri. Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa check-listan, jossa käydään kaikki kohdat läpi mitä pitää tehdä ja selvittää. Tukirahoja voit myös hakea listankin ulkopuolelta. Kauppaoppilaiden tukisäätiö ja otsokorpi-säätiö tuntuivat hyväksyvän hakemuksen helposti.

3.Viisumi ja vakuutukset

Vaihtoon lähtiessä on tärkeää selvittää viisumit ja muut tarvittavat asiat kuntoon. Sveitsi on kuitenkin erittäin helppo kohde tulla, koska Sveitsiin ei edes tarvita viisumia, siitä huolimatta, että Sveitsi ei ole Euroopan unionin jäsen. Matkavakuutus on muutettava yleisesti vakuutus kattaa vain 3 kuukautta, mutta sinun täytyy se muuttaa 6kk mittaiseksi. Eurooppalainen sairasvakuutuskortti täytyy myös tilata Kelalta.

4.Learning agreement

Learning agreementi on paperilappu, jossa näkyy valitsemasi kurssit. Kurssit löytyvät kohdekoulun nettisivuilta, josta kaivat niitä 3 tuntia. FHNW:n kurssi kattaus löytyy seuraavasta linkistä https://web.fhnw.ch/plattformen/iobusiness/exchange/courses/FS19

torstai 21. maaliskuuta 2019

Yleiset tuntemukset ennen Sveitsiin lähtöä


Hei! Olen Henrikki Tahvanainen 24-vuotta, opiskelen liiketaloutta Karelia-ammattikorkeakoulussa, kolmatta vuotta. Olen aina unelmoinut vaihto-oppilaaksi lähdöstä ja pidän sitä kehittävänä kokemuksena kaikille. Olen ennen Sveitsiin lähtöä asunut Lontoossa puoli vuotta ja kokemukset reissusta oli erittäin positiiviset. Ulkomailta tultua et ole enää sama ihminen. Koen ulkomailla asumisen avartavan ihmisen käsitystä maailmasta ja esimerkiksi suomen tärkeydestä maailmanlaajuisesti muuttuu. Koen esimerkiksi arvostavani suomea enemmän ja älyäväni, että meidän merkityksemme tässä maailmassa on marginaalinen. Lontoon reissun aikana tutustuin useisiin kansallisuuksiin, kuten italialaisiin, Ranskalaisiin ja Espanjalaisiin. Oletan kuitenkin vaihdossa tutustuvani huomattavasti suurempaan määrään eri kansallisuuksia, vaihto-ohjelmat kuitenkin ylettyvät ympäri maailman. Koen erittäin mielenkiintoisena tutustua erilaisiin ihmisiin erilaisista kulttuureista, monesti toisten tapojen ja maailmankatsomuksen ymmärtäminen vaatii oman maailmankuvan haastamista. Oman maailmankuvan haastamien voi olla hankalaa, se kuitenkin minusta on pakollinen askel oman ajattelun kehittämisessä.

Sveitsiltä odotan hienoja maisemia matkailua ja turvallisuutta. Sveitsi on vuorineen yksi maailman kauneimmista maista ja minusta jokaisen tulisi Sveitsissä käydä. Toivon myös ystävystyväni useiden eri ihmisten kanssa Sveitsin matkani aikana ja uskon sen myös tapahtuvan, vaikka ennen koinkin jännitystä uusissa tilanteissa, olen huomannut turhaksi jännittämisen.

Ennen vaihtoon lähtöä jouduin olemaan kaksi kuukautta pois kouluelämästä, koska syyslukukauteni päättyi 19.12.2018 ja kevätlukukausi alkoi Sveitsissä 18.2.2019. Tässä välissä lomailin ja tein rästiin jääneitä tehtäviä, sekä kävin työelämässä. Aika tuntui ikuisuudelta ja odotus sietämättömältä. Jännitys kaikkien asioiden toimivuudesta Sveitsissä aiheutti päänvaivaa. Odotus kuitenkin tuntui loppuvan yhtäkkiä ja seuraavana päivänä olikin jo lähtö Sveitsiin!