maanantai 15. heinäkuuta 2019

Fiilikset vaihdon jälkeen


Fiilikset vaihdon jälkeen
Minkälaiset fiilikset minulla on vaihto-opintojeni jälkeen? Totta puhuen fiilikset ovat haikeat. Vaihdossa tutustuin mielenkiintoisiin ihmisiin ja ystävystyin useiden ihmisten kanssa, minusta on sääli, että he eivät voi olla osana päivittäistä elämääni, koska osan kotimaa on toisella puolella maailmaa. Jäin itse vielä hetkeksi lukukauden jälkeen keski-Eurooppaan kiertämään lähistöllä olevia maita, mutta 30. päivä kesäkuuta tuntui erittäin pahalta, koska suurin osa hyvistä kavereistani palasivat kotimaihinsa, tässä hetkessä todellisuus iski päin kasvoja… nyt se on ohi. Aika meni huomattavan nopeasti, uusien kokemuksien siivittämänä. Vaihto-oppilaana kaikki ylimääräinen vapaa-aika kannattaa yrittää käyttää hyväksi, vaikka vähän väsyttäisikin, koska muuten jää kaduttamaan asiat, jotka jäivät tekemättä. Minulta jäi useita asioita tekemättä puhtaasti sen takia, että en saanut aikaseksi, vaikka paljon tulikin koettua.

Uskon, että ystävät muista maista on avartanut käsitystäni entisestään erilaisista kulttuureista. Koen myös oppineeni paljon itsestäni. Mielestäni myös käsitys Suomesta on muuttunut, olen erittäin ylpeä suomalaisuudestani ja koen itseni onnekkaaksi, koska olen syntynyt suomeen. Monesti suomalaiset ovat ujoja ja me mietimme, että olemmeko ihan täysiä juntteja, todellisuudessa muiden maiden edustajat eivät pidä suomalaisia ollenkaan juntteina ja pian huomaat, että myös kaikki muut ovat suhteellisen samanlaisia varsinkin eurooppalaiset. Mielestäni tuntui varsinkin Sveitsiläisten kanssa siltä, että he olivat erittäin kiinnostuneita suomesta ja vastaanotto oli jopa huomattavasti parempi, kuin monien muiden kansallisuuksien. Saksankielinen maailma, Alankomaat ja muut pohjoismaat suhtautuvat Suomalaisiin kuin veljiinsä, Uskon, että suomalaisten on erittäin helppoa samaistua heidän ajattelutapaansa. Mielestäni Suomi on erittäin hyvä maa asua ja kaikki kitisijät tulisi lähettää ulkomaille vuodeksi. Suomi kuitenkin voisi myös ottaa mallia Sveitsistä. Suomen tulisi pyrkiä lisäämään jalostusastettaan, lisäämällä suomen kiinnostavuutta sijoittajille ja valtion myös aktiivisesti tulisi pyrkiä hankkimaan valtion ja ulkomaalaisten sijoittajien tuomalla rahalla investointeja, jotta jalostusastetta voitaisiin parantaa. Mielestäni myös Suomen tulisi vähentää säätelyä ja lisätä ihmisten omavastuuta esim. alkoholinkäytön suhteen, mielestäni valtion ei tulisi olla lastentarhantäti. Suomalaiset voisivat myös olla motivoituneempia opiskeluidensa suhteen.

Koen, että suomalaisille eurooppalaisten maiden asukkaat tuntuvat tutuilta. Selkeitä eroja kuitenkin oli näkyvissä amerikkalaisessa kulttuurissa puhumattakaan aasialaisista. Amerikkalaiset ovat huomattavasti sosiaalisempia ja haluavat olla enemmän huomion keskipiste, kun taas aasialaiset tuntuvat lapsilta. Varsinkin kiinalaiset opiskelijat eivät osaa mitään muuta, kuin opiskella ja se ei ole ihme, koska kiinalaisissa korkeakouluissa koulu alkaa klo 6 aamulla ja loppuu klo 21 illalla, jonka jälkeen tehdään kotiläksyt. Opiskelijat asuvat venäläistä vankilaa muistuttavissa asuntoloissa, joissa yhdessä huoneessa asuu 5 muuta opiskelijaa. Kokeiden aikana ja kokeiden tulosten julkaisuiden aikana asuntoloissa on itsemurhavahdit. klo 23 jälkeen ei ole mitään asiaa olla asuntolan ulkopuolella. Opiskelijat eivät tee muuta kuin opiskelee ja aasialaisille tuntuu olevan vaikeaa esimerkiksi tehdä ruokaa, pyykätä tai edes kulkea kotiinsa kaupasta. Kiinalaiset eivät myöskään saa kertoa mitään pahaa omasta maastaan ja naaman menetys on erittäin iso asia. Huomattava ero aasialaisten ja länsimaiden välillä oli se, että omaa ajattelua ei tuntunut monilla olevan. Mikään historiallinen tai muu sivistävä ei tunnu kiinnostavan ja yleissivistystä ei käytännössä ole.

Tuntemukseni Sveitsin koulutusjärjestelmästä on kyseenalaiset. Koen, että Koulutusjärjestelmä ei oikeastaan tue opiskelijaa. Kaikki opetus on luentomaista ja opiskelijalle isketään järkyttävä kasa luettavaa opittavaksi. Tentti järjestelmä pitää huolen siitä, että opiskelijan Sveitsissä täytyy osata alueet ulkoa, jokaista nippelitietoa myöten. Tentit ovat yleisesti 20 sivuisia nivaskoita, jotka pitää suorittaa tunnin sisään. Kaikki pohjoismaalaiset opiskelijat tuntuivat olevan suhteellisen solmussa tämän takia. Itselläni esimerkiksi kaikissa tenteissä jäi osa kysymyksistä vastaamatta ajan puuteen takia. En itse ymmärtänyt mitä tällä yritettiin ajaa takaa, onko hyvä korkeakouluopiskelija määritetty kirjoitusnopeudella? Ilmeisesti saman tyyppisiä järjestelmiä on ympäri Euroopan. Oma kouluni alkoi tuntumaan huomattavasti paremmalta tämän kokemuksen jälkeen.

Tavoitteeni vaihdolta oli kehittää Saksan kielentaitoani, joka myös kehittyi, mutta todellisuudessa en ole kehittynyt sujuvaksi puhujaksi. En itse valitsisi Sveitsiä saksan opiskeluun, tämän kokemuksen perusteella. Vaihto-ohjelmassa suurimmaksi osaksi puhutaan englantia, koska suurin osa maailmasta osaa sitä jonkin verran puhua, muutoinkin vaihto-ohjelmassa suurin osa ihmisistä on International business-opiskelijoita, joten kielenä pysyy englanti jatkuvasti, opetus myös on englanninkielellä. En kuitenkaan usko, että lähes missään muussa maassakaan olisi tilanne ollut juuri erilainen. Tilannetta ei tietysti helpottanut Sveitsissä se, että Saksan kielen murteet vaihtelivat lähes jokaisen pysäkin kohdalla ja itse saksalaisetkaan eivät Sveitsin saksaa ymmärrä.

Matkustelu Euroopassa

Matkustelu Euroopassa

Ollessani vaihto-oppilaana matkustin myös Sveitsin lähistöllä olevia Maita. Matkustaminen Sveitsistä tuntuu olevan helppoa ja halpaa, jos ei oteta huomioon suomeen matkustamista (kallista). Toisin kuin Suomi Sveitsi ei ole saari. Sveitsistä pääsee useaan eri maahan samassa ajassa, kuin Helsingistä Joensuuhun. Matkustin matkani aikana Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Sloveniaan, Itävaltaan, Unkariin, Puolaan ja Tšekkeihin.

Saksa

Kävin useita kertoja piipahtamassa Saksassa, mutta ainoastaan kerran olin 5 päivän ajan. Otimme ensiksi Junan Oltenista Baaseliin ja Baaselista Freiburgiin. Matka kesti noin 1,5 tuntia ja vuokrasimme auton. Auton kanssa matka jatkui Gegenbachin kautta kohti Frankfurtia, jossa vietimme pari päivää ja sieltä kuljimme Stuttgartiin. Freiburg itsessään on kiva kaupunki, mutta siitä ei ole paljon erityistä sanottavaa. Gegenbach taas on kylä, mutta siellä on mukavan näköistä arkkitehtuuria, ei mikään pakko nähtävyys. Frankfurtissa asuu noin 700000 ihmistä ja se on Saksan finanssi pääkaupunki. Frankfurtissa on muutamia kivoja nähtävyyksiä ja finanssi alue on näyttävän näköinen. Frankfurtissa yöelämään kannattaa tutustua pubcrawlin muodossa, jossa kierretään paikallisia pubeja. Stuttgart on Mercedes-Benzin kotikaupunki ja siellä kannattaakin käydä tutustumassa mersu-museoon, jossa pystyt näkemään alkuaikojen autoja ja näytillä on myös Mika Häkkisen mestaruus auto.





Saksassa mainittavaa on myös autobaanat. Autobaanoilla ei ole nopeusrajoituksia, mutta yleiset säännöt ovat, että kovaa kulkevat autot kulkevat vain vasemmalla kaistalla. Muilla kaistoilla vauhti myös pysyy 140-150 km/h hujakoilla. Jokaisen autoilusta kiinnostuneen mielestäni tulee kokeilla autobaanoja. Vasemmalla kaistalla yleensä autot kulkevat noin 160-200 km/h tunnissa ja allekirjoittanut myös myöntää kokeilleen vuokra Jeepin nopeutta. Monesti kuitenkin on vaikeaa ajaa auton huippunopeutta, koska liikennettä on huomattavan paljon liikenteessä ja monesti kiihdyttelyn takia liikenne vetää haitariliikettä. Yleinen merkki pikaiselle pysähtymiselle on hätävilkkujen käyttö, Pikainen pysähtyminen ilmoitetaan hätävilkuilla, johon koko automeri yhtyy, kun vauhti hiipuu huomattavasti 160-200km/h alle. En kuitenkaan henkilökohtaisesti suosittele ajamaan jatkuvasti yli 160 km/h tunnissa, koska tämän jälkeen selkeästi kuljettaja väsyy suuren keskittymisen tarpeen takia, muutenkin nykyajan autot ovat suunniteltu noin 120km/h kulkemiseen ja polttoaineen kulutus räjähtää käsiin suuremmissa nopeuksissa.

Ranska

Päätimme ystävieni kanssa lähteä päivän matkalle Ranskaan Strasbourgiin, joka tunnetaan hienosta katedraalista ja EU-kokousten rallista. Strasbourgin arkkitehtuuri on vanhanaikaista ja mielestäni erittäin mielenkiintoista. Niin kuin Saksassakin Ranskassa käytetään valuuttana Euroa. Ranskan ja Saksan hintataso suomeen verrattuna on noin 75% suomen hintatasosta. Ranskassa katukuva vaikuttaa hyvin elävältä ja sen takia ilmapiiri on positiivinen, vaikkakin kaduilla kiertää 5 sotilaan ryhmiä Famas- rynnäkkökivääreidensä kanssa. Ranskalaiset myös tuntuvat olevan selkeästi huonompia Englanninkielessä, kuin esimerkiksi Saksa. Yksi huomattava asia on myös se, että junien konduktöörit eivät tarkasta lippujasi koskaan. Itse maksoin kiltisti lippuni, mutta kukaan muu seurueestani ei. Tietysti tämä omalla vastuulla, koska EU:n yhteistyön myötä sakkoja pystytään perimään nykyään paremmin myös suomesta saakka. Sveitsiläisessä junassa kuitenkin matkaliput on oltava, koska sveitsiläiseen tyyliin Lipuntarkastus on varma kuin verot ja kuolema.

Italia

Päätin lähteä Italiaan kokeiden päätyttyä ja Matkamme kulki suoraan Oltenista Milanoon, josta kulki suora junayhteys. Milano on Italian taloudellinen keskus, mutta itse kaupungissa ei ole niin paljon nähtävää, paitsi lasitetut kävelykadut, jotka olivat näyttävän näköisiä. Italiassa myös talot ovat nuhjuisempia ja kadut ovat roskaisia suhteessa esim. Suomeen ja Sveitsiin. Milanosta kuljimme Venetsiaan, joka on mielestäni erittäin mielenkiintoinen kaupunki. Kaupunki ensinnäkin on veden päällä. Kaupunki näkyy useissa elokuvissa ja videopeleissä ja siitä syystä odotukseni olivat suuret. Kaupungin kadut ovat kapeita ja niitä ei pysty kulkemaan autolla. Kaupunki käytännössä on täynnä pelkästään kävelykatuja. Kaupunkiin eksyy helposti, koska se ei noudata minkään näköistä logiikkaa. Paikalliset vaikuttavat mukavilta.

Milano


Venetsia


Slovenia

Venetsiasta Slovenia pääkaupunkiin on matkaa vain 4 tuntia bussilla. Slovenian pääkaupunki on Ljubljana. Kaupunki on vanhaa arkkitehtuuria sisältävä paikka ja tunnin matkan päässä on näyttävä järvi ja linnoitus. Itse kaupunki ei ole niin ihmeellinen.




Itävalta

Ljubljanasta Wieniin matkaa on junalla noin 6 tuntia. Itävalta on yhtä vuoristoinen maa kuin Sveitsi, joten junamatka on aisteille yhtä juhlaa. Maan hintataso on suomen tasolla, mutta itse kaupunki on erittäin mukava ja siellä on paljon nähtävää. Kaupunki luo sinulle sellaisen fiiliksen, että haluat laittaa vanhan ajan peruukin päähän ja kävellä Mozartin tavoin pitkin katuja. Kaupunki tuntuu todella mahtipontiselta. Wienissä myös joka päivä esitetään Mozart konsertti, jonka hinta ei ole kovin suuri. Suosittelen osallistumaan tapahtumaan.





Unkari

Unkariin matka vei noin 5 tuntia bussilla ja Budapest on yksi elävimmistä kaupungeista Euroopassa. Budapestin katukuvassa näkyy paljon juhlijoita, varsinkin Britit olivat heinäkuun alun aikaan erittäin edustettuina. Limusiineja täynnä juhlijoita näkyi useita katukuvassa. Bilelaivat jyräsivät pitkin Budan ja Pestin jakavaa jokea. Budapestissä voit löytää myös useita hienoja linnoituksia ja parlamenttitalon alue tuntuu loistokkaan mahtipontiselta. Paikallinen valuutta on Fortint, jonka kurssi oli 323 Forintia yhtä euroa kohden. Hintataso suomeen verrattuna on puolet. Negatiivisena huomiona on se, että paikallisissa ravintoloissa ei hirveästi asiallisia kuitteja saa ja veroja ei ole eroteltu. Kaupunki on myös osin erittäin nuhjuisen tuntuinen tietyillä alueilla. Neuvostoliiton vaikutus myös näkyy siinä, että paljon näennäistyötä löytyy maasta, esim. Jokaisessa julkisessa vessassa oli noin 50-60 vuotiaalta näyttävä naishenkilö, joka ei osaa englantia, hänen tehtävänsä on rahastaa vessassa kävijää. Kuitenkin nainen usein odottaa 2-4 minuuttia ennen kuin huomaa sinut katsoo sinua nyrpeästi silmiin ’’mitä sinä haluat’’- ilme naamallaan ja toteaa ’’anna rahat’’. Maksat rahat ja huomaat vessan olevan erittäin likainen rahastuksesta huolimatta. Sama kaava toistui kaikissa entisissä Neuvostoliiton maissa, joista huippu oli tšekeissä, jossa asiakaspalvelija laittoi puolestasi rahan automaatti porttiin, josta pystyi kulkemaan vessaan.





Puola

Puolaan matkasimme yö bussilla, jossa nukkuminen ei luonnistunut oletusten mukaisesti. Puolassa saavuimme Krakowa nimiseen kaupunkiin. Krakowa on lähellä pahamaineista Auschwitzin keskitysleiriä. Kaupunki itsessään oli myös erittäin mukavan oloinen ja hintataso oli noin puolet suomesta. Paikalliset ravintolat tarjoavat pihvejäkin kohtuulliseen hintaan. Krakowassa matkustaessasi kannattaa käydä paikallisella suolakaivoksella ja tietysti Auschwitzissa. Auschwitzin keskitysleirillä tapettiin Juutalaisista, homoseksuaalien kautta venäläisiin sotavankeihin ja paikka on yksi maailmanhistorian mielenkiintoisimmista paikoista. Paikan päällä pääset näkemään vankien asuin olosuhteet ja paikat, joissa vankeja tapettiin. Bussikuljetukset saa 30 euron hintaan Krakowasta alueelle.








Yleisiä matkustustippejä

Airbnb on edullisin tapa majoittua kaupungeissa. Huomioithan, että Airbnb kautta varatuissa paikoissa sopimus tehdään vuokraajan ja sinun välilläsi, ei Airbnb:n. Tee varaus käyttäen vain luottokorttia. Huomioon myös tulee ottaa, että Euroopan Unionin kansalaiset ovat täysin suojattuja Euroopan unionin alueella. Matkatessasi Euroopan alueella tee siis lento- ja asumisvarauksesi mieluiten niin, että Euroopan Unionin kansalainen tekee varauksesi. Ongelma tilanteissa apua saat Euroopan Unionin kuluttajasuojasta, josta saat suomenkielistä palvelua. Euroopan unionin kuluttajan suojan ECC:n numero on 029 505 3090. Virasto ei auta muun kuin EU:n kansalaisia. Jos esim varaat useamman lennon tai asumuksen sivun häiriön takia ota kuvakaappaus tilanteesta. Tämän jälkeen ota yhteyttä omaan luottokortti yhtiöön, joka on suomen ja EU:n lain perusteella palautettava rahat häiriötilanteessasi tilillesi.
Ulkomailla myös pitää olla varuillaan varkaiden suhteen, joten olethan varuillasi. 

Nähtävää Sveitsissä


Sveitsi ei ole välttämättä turistille kaikista mukavin paikka matkustaa, jos pankkitilinkatetta ajatellaan. Vaikka Burger kingissä perusateria maksaa 15 euroa on maalla paljon tarjottavaa. FHNW:n opiskelijana päädyt Sveitsin saksankieliselle alueelle. Oltenista on erittäin helppoa kulkea oikeastaan mihin tahansa Sveitsiä, suoria junia kulkee Berniin, Zürichiin, Baseliin, Luzerniin, Milanoon, Lausanneen ja Interlakeniin. Toisin sanoen kaikkialle, johon tarvitsee kulkea. Sveitsissä on paljon mukavia kaupunkeja, mutta mielestäni kaupungit eivät ole syy miksi Sveitsiin kannattaa tulla, Sveitsi loistaa parhaiten alpiensa kanssa. Pystyin itse esimerkiksi oman asuntoni parvekkeelta kahvia juodessa ihastelemaan vuorenhuippuja, jota ainakin itse arvostin.

Kaupungit

Zürichissä asuu 409 000 ihmistä, mutta se tuntuu huomattavan elävältä. Kaupungissa on hienot näkymät järvelle ja vuoristoon, sekä kaupungissa on hieno Vanhankaupungin alue. Zürich tunnetaan Sveitsin finanssialan keskuksena ja se onkin Sveitsin taloudellisesti merkittävin alue. Itse kaupungista voit löytää hyvät ravintolat, kahvilat ja klubit. Oltenista yleensä mennään Zurichiin tai Baseliin, jos halutaan katsoa Englanninkielisiä elokuvia. Matka Oltenista Zürichiin on noin 30-45 minuuttia, riippuen junasta.



Basel on lähellä Saksan ja Ranskan rajaa lähellä oleva kaupunki, jossa asuu 171 000 ihmistä. Mielestäni Basel on mukavampi kaupunki kuin Zürich, mutta kyse on tietysti henkilökohtaisesta mielipiteestä. Kaupungissa on mielenkiintoinen keskusta alue ja Kaupungin lävistää Birs-joki, jonka rannoilla paikalliset asukkaat viettävät aikaansa. Paikalliset myös uivat joessa ja huimapäisimmät hyppäävät joen ylittävältä sillalta jokeen uimaan. Joessa uimista en ole itse harrastanut, mutta se vaikutti mielenkiintoiselta, suosittelen kuitenkin sen tekemistä, jonkun paikallisen ihmisen kanssa, koska virtaus voi olla huomattava ja pelkästään kesäkuussa 3 Ihmistä oli kadonnut uimareissullaan joessa. Itse pidin mielenkiintoisena Keskusta-alueella olevia talomaalauksia ja Basel zoota, josta voit löytää eksoottisiakin eläimiä. Baselin sijainnin takia suurin osa kansainvälisistä junista lähtee Baselin juna-asemalta niin Ranskaan kuin Saksaankin. Laiturit löytyvät rakennuksen sivulta, kun jatkat matkaasi Basel zoota kohti. Moni opiskelija myös kävi ostamassa elintarvikkeita Saksan puolelta, jonne pääset ainakin 14.07.2019 raitiovaunulla numero 8, joka ylittää Birs-joen ja jatkaa Saksaan. Baseliin pääsee 30-45 minuutissa junalla.





Bern on Sveitsin epävirallinen pääkaupunki, koska yleisestä luulosta poiketen Sveitsillä ei ole virallista pääkaupunkia. Bernissä asuu 126 000 asukasta. Bernistä löydät esimerkiksi suomen suurlähetystön. Bern omaa mukavan näköistä arkkitehtuuria ja paikalliset museot ovat mielenkiintoisia. Bernin kaupunki on Aare-joen ympärillä ja mielestäni kaupunki on Kaunein saksankielisellä alueella. Kaupungista pystyt näkemään hengitystä salpaavan Vuorimaiseman ja Aare-joki näyttää erittäin kauniilta, koska se on syventynyt ja pystyt tarkastelemaan sitä ylhäältä käsin. Kaupungissa on myös karhutarha, jota itse en valitettavasti päässyt tarkastelemaan. Kaupunkiin on matkaa 45-60 minuuttia.




Luzern on kaupunki, jossa asukkaita 81 000. Kaupunki on myöskin tunnettu sen kauneudesta ja se onkin huomattavasti turisti painiotteisempi kaupunki, kuin edellä mainitut kaupungit. Paikalta löydät kauniin joen, vanhan aikaisia rakennuksia, mukavaa yöelämää ja Kaupunki on lähellä ehkä helpoiten vierailtavaa alpia Mt.Pilatusta. Mt.pilatukselle pääset käyttämällä laivaa tai bussia, josta pääset hisseille, jotka vievät sinut henkeä salpaavalle näkymälle. Matka vie noin tunnin ajan. Suosittelen myös pysähtymään Mt.pilatusta ennen olevalle asemalle, jossa voit laskea kelkkarataa, joka on erittäin hauskaa niissä maisemmissa.


Tunnetuimmat ranskalaiset kaupungit olivat Lausanne ja Geneve. Lausanneen kestää noin 2 tuntia junalla Oltenista ja Kaupunki on erittäin kaunis. Kaupunki sijaitsee Ranskan rajalla Lake Genevan rannoilla. Järvi johtaa myös Ranskan puolelle. Järvi on myös vuorien ympäröimä, joka näyttää erittäin kauniilta. Itse kaupunki on mäessä ja sitä onkin mukavampi hinkata julkisilla. Jos opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua Titanic gaalaan, joka pidetään laivassa, joka kulkee pitkin järveä, suosittelen sitä erittäin lämpimästi. Kohteessa on myös paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja Mannerheimin muistomerkki, Mannerheim kuoli kyseisessä kaupungissa muutettuaan sinne Presidenttiytensä jälkeen. Genevessä en valitettavasti pääsyt käymään.





Luganossa myös suosittelen vierailemaan. Kaupunki on siisti ja siellä on erittäin paljon mukavia ravintoloita. Kaupunki myös sijaitsee Luganonjärven rannalla, joka vuorimaisemien kanssa on erittäin mielenkiintoinen. Lugano sijaitsee Italian rajalla ja se on osa Sveitsin Italiankielistä aluetta.





Interlaken on varmasti Sveitsin kauneimpiin alueisiin kuuluva paikka. Mielestäni jos vierailet Sveisissä ja jätät Interlakenin väliin Passisi tulisi peruuttaa. Oltenista lähtee Juna, joka kulkee Bernin kautta Interlaken Ost nimiselle asemalle. Asemalta voit käydä ihastelemassa aseman lähistöllä olevia maisemia tai jatkaa eteenpäin Alpeille. Sieltä löytyy kaikki hienoimmat laskettelukeskukset ja useita alppeja joille voit mennä. Tärkein niistä on Jungfraujoch niminen alppi, joka on 4150 m korkeudessa. Alpille tulee ottaa useita eri junia ja se vie aikaa noin 2 tuntia Intelaken ost asemalta. Kyse kuitenkin on erittäin kauniista näkymistä, joten kyse on enemmänkin alpikiertoajelusta. Jungfraujoch tunnetaan nimellä top of europe, vaikkakin kyseinen huippu ei ole Euroopan korkein huippu.









Näkemättä minulle jäi paikkoja, joita suosittelisin. Zermatin Matterhorn esimerkiksi on Sveitsin eteläosissa sijaitseva Alppi, joka tunnetaan Tobleronen logona. Myös Geneve on kuulemma mielenkiintoinen kaupunki.

lauantai 13. heinäkuuta 2019

Miksi Sveitsiin?


Yleisin kysymys vaihdossa olevalle opiskelijalta on ’’Miksi valitsin x maan?’’, ja ajon nyt vastata siihen kysymykseen. Vaihto-oppilaaksi olen halunnut lähteä jo paljon ennen korkeakouluun pääsyäni. Siitä saakka, kun Isosiskoni oli vaihto-oppilaana Dublinissa, olen halunnut lähteä kokemaan minkälaista olisi opiskella ja asua ulkomailla. Vuonna 2015 sain maistia ulkomailla olemisesta Lontoossa, mutta Työelämä ja opiskelijaelämä ovat huomattavan erilaisia. Haettuani vaihtoon halusin päästä Saksankieliseen maahan, koska olen kiinnostunut ja koen yhteenkuuluvuutta saksalaisen ajattelumaailman kanssa, myös halusin oppia Saksan kieltä, koska olin opiskellut kieltä Ammattikorkeakoulussa noin vuoden verran. Englanninkielentaitoni oli jo hyvä ennen vaihto-opintoja, joten valinta oli selkeä. Aluksi ajatuksena, oli mennä Saksaan, mutta kuulin hyvältä ystävältäni, että hän olisi kiinnostunut menemään Baseliin vaihto-opiskelijaksi. Kysyin häneltä olisiko hän kiinnostunut lähtemään yhdessä, ja hän oli. Laitoimme hakemukset menemään ja meidät hyväksyttiin kouluun ja kaikki näytti olevan hyvin. Ystäväni kuitenkin joutui henkilökohtaisista syistä jättämään vaihto-opinnot väliin ja näin jouduin menemään yksin. Koen kuitenkin, että tietyllä tavalla kyse oli ihan hyvästä käänteestä, koska nyt joudun olemaan aktiivisempi saadakseni ystäviä. Tietysti vakiomatkaseura olisi ollut erittäin positiivinen asia.